Kommunikation

kommunikation i Nyköping

Den som vill ta sig till (eller från Nyköping) har flera olika kommunikationsmöjligheter att välja mellan.

Flyg: Närmsta flygplats är Skavsta flygplats vilken ligger enbart ca 7 km från staden. Vill du boka hotell nära Skavsta flygplats så gör du det enkelt via sökrutan till höger. Utöver det är det inte många mil till Arlanda.

Det går flygbussar tur och retur till Skavsta Flygplats från Stockholm. Från flygplatsen går alltid dessa exakt 30 minuter efter att planet har landat. Det betyder att oavsett om planet är försenat eller inte så kommer bussen att finnas där 30 minuter senare för vidare transport till Stockholms central.

Buss: Ett flertal företag med långfärdsbussar har linjer som sträcker sig in i Nyköping. Däribland Swebus, Svenska Buss samt Blåklintsbuss.

Bil: Då Nyköping ligger precis bredvid E4:an är det enkelt att hitta hit oavsett om man kommer söder- eller norr ifrån.

För den som ska till, eller kommer från, Örebro är det lättast att ta Riksväg 52 vilket går de 15 milen mellan städerna.

Järnväg: Nyköping har en lång historia gällande järnvägskommunikation. Redan 1877 drogs järnvägen till staden för att då sammankoppla den med järnvägssträckan som tidigare gick mellan Eskilstuna och Oxelösund.

Tanken att bygga ”Ostlänken” har även funnits under ett tiotal år. Det skulle innebära ett snabbspår som bland annat skulle passera Nyköping. Om detta skulle byggas skulle de i Nyköping kunna åka till Stockholm på 35 minuter. Men trots långa utredningar och diskussioner har inte politikerna enats om när eller ens om länken ska byggas.

Den som vill åka järnväg från Nyköping får därmed än så länge nöja sig med vad som erbjuds. Bland annat finns den så kallade ”Nyköpingsbanan”. Detta är däremot inte dess riktiga namn utan banan heter egentligen Södra Stambanan. Denna bana är utmärkt att åka med om man ska ta sig till Norrköping eller Södertälje. Bägge sträckorna tar 37-39 minuter. Nyköping ligger därmed på mitten av Stambanan vilket kan vara en orsak till att många just kallar den för Nyköpingsbanan.