Gårdsbutiker – Mysigare shopping

shopping i Nyköping

I och i närheten av centrala Nyköping finns en rad köpcentrum med mer eller mindre kända affärskedjor. Men för de som söker det mer unika och annorlunda är det lite utanför stadskärnan man ska åka. Genom att göra det kan man hitta gårdsbutiker med närodlade produkter likväl som hembakt bröd och lokalproducerat snideri.

Några tips för den som vill handla i små personliga och unika butiker är:

Björktorps Gård – Ungefär 8km utanför stadskärnan i Nyköping ligger hästgården Björktorps Gård. En mysig gård att åka till för att njuta av naturen, lugnet och få kunskap om växtodling. Här odlas nämligen allt från perenner till buskar och säsongsplantor. Dessa går även att handla på gården och det är tydligt att just växterna är lite av gårdens fokus. Här erbjuds exempelvis även trädgårdskurser och trädgårdsterapi. Den som inte nöjer sig med ett besök kan även hyra en stuga på tomten under sommarmånaderna.

Butik Lantliv – Mellan de små orterna Husby Oppunda samt Bettna ligger Butik Lantliv. Precis som namnet avslöjar är det en liten butik med fokus på lantlivet. En härlig blandning av nya och gamla produkter presenterade ofta i en mer gammal stil. Perfekt som presentbutik eller för att hitta något helt unikt. Här tillverkas även egna produkter av trä och försäljning sker av heminredning i olika former. Har man själv en lantlig stil (ex. Shabby Chic) hemma är ett besök en rekommendation.

Herrgården i Ladan – Måste betong vara kallt och tråkigt? Inte alls. Det bevisar verkligen Herrgården i Ladan som ligger 5km från Ludgo Bygdegård. Här säljs betonghantverk som både passar för att ha inomhus och utomhus. Detta i mängd olika former och färger. Men även om betong kan vara snyggt i dess renaste form så leker kreatörerna även med pärlor, stenar, plankor och annat och mixar detta till helt unika produkter som man verkligen kan vara ensamma om att äga.

På gården finns även försäljning av trädgårdskläder till kvinnor samt ett mindre plåtslageri.

Vill man själv prova på att gjuta i betong går detta att genomföra i någon av de kurser som de anordnar och har man egna idéer tas detta emot med öppna armar. De skriver själva på hemsida att ”knasiga och roliga idéer blandas med betong” – en mening som verkligen speglar dess verksamhet.